ХИПНОЗА И ХИПНОТЕРАПИЯ

хипноза и хипнотерапия

Болшинството от хората знаят малко по отношение на хипнозата, с изключение на това, което са гледали по филми, предавания или са чели в книги и статии. И преди да продължите с четенето, сега Ви предлагам за момент да помислите: Какви са Вашите представи и информация свързани с хипноза?

Какво е според Вас усещането да бъдеш в хипноза или в транс?

КАК ТОЧНО СЕ СЛУЧВА ХИПНОЗАТА?

Сигурно ще се изненадате от факта, че е напълно възможно, Вие в действителност вече много пъти да сте били в транс. Били сте в хипнотично състояние, без дори да сте съзнавали това.

Ето например, за онези от Вас които шофират… Сигурно Ви се е случвало, когато сте шофирали по добре познат път или маршрут… И изведнъж осъзнавате, че сте изминали няколко километра в определена посока без вероятно съзнателно да си спомняте какво точно сте виждали, мислили или чувствали в този момент.

В същото време когато напълно естествено сте следили за знаци, светофари, пешеходни пътеки, останалите участници в движението и т.н . Това се е случвало напълно естествено и без усилия.

Или нека вземем друг случай. Възможно е и сигурно сте преживявали моменти, в които сте били напълно потопени себе си, в свои мисли. Или в интересна книга или филм, докато в същото време сте разговаряли с някого, или пък някой Ви е говорил на Вас. След това изведнъж разбирате, че странно как, не си спомняте за какво се е отнасял разговора.

Какво се е случило? В момента, когато сте били отпуснати, разсеяни, потопени или съсредоточени в нещо, като че ли времето е спряло. И Ви е погълнало напълно, това ваше занимание… В този момент Вие сте били в действителност в състояние на транс, в спонтанна хипноза.

Хипнозата и трансът, на практика са свързани с нещо много простичко и естествено, а именно със състояние в което се откъсвате от външния свят. Потапяте се в свои мисли, образи, представи и това състояние е присъщо за всеки, стига да пожелаете това. Следователно може да се случи само с помощта на този, който има желание да се потопи в транс.

ЩЕ ИМАМ ЛИ КОНТРОЛ, ДОКАТО СЪМ В ХИПНОЗА?

Вие решавате дали желаете да влезете в транс, дали да съдействате на терапевта, който ще Ви въведе в Транс. Дали ще си позволите да използвате това състояние във връзка с трудности, проблеми или дори получаване на отговори.

Повечето хора считат че няма да имат контрол върху себе си, когато са в хипноза, че няма да имат контрол върху това което говорят, върху действията си, а после дори няма да си спомнят за нищо, което се е случило с тях по време на сеанса.

Истината е че Вие сте този който контролира своите усещания и преживявания. Ще помните всичко което се е случило по време на хипнозата. Всички усещания, с изключение на онова, което няма да желаете да си спомняте и ще искате да забравите.

Например ако ще изследваме или засегнем чувства и спомени, които стоят в основата на Вашите трудности и се появят неща, които намирате за притеснителни, разстройващи и не сте готови да работим с това, можете да забравите за тях веднага щом излезете от състоянието на транс. Няколко дни, седмици след сеанса  може да установите, че спомените ви се връщат, но този път сте напълно способни да се справите с тях.

През цялото време ще бъдете в съзнание и ще можете да държите ситуацията под контрол. Ще можете да се движите ако например Ви стане неудобно, ще можете да променяте позата си. Ще бъдете в състояние да говорите, доколкото това е възможно защото ще чувствате че за това е необходимо доста голямо усилие.

КАКВО ТОЧНО ПРЕДСТАВЛЯВА ХИПНОЗАТА?

Влизането в транс е нещо което може да бъде научено. Това е навик подобен на карането на колело. Нужна е практика, а процесът не е необходимо да бъде ускоряван. Трябва просто да му позволите да се случи, по същия начин, по който се случва карането на колело или плуването.

Още древните шамани са познавали силата на сугестията. В религията такива методи присъстват под формата на транс, молитва, съзерцание, ритуален танц, медитация и др. Хипнозата е близка до тези методи. Тя е състояние на контролиран транс, на влизане в роля, отговор на очакване,  променено състояние на съзнанието с фокусирано внимание и повишена внушаемост.

КАК ЩЕ СЕ ЧУВСТВАМ И ЗА КАКВО ПОМАГА ХИПНОЗАТА?

Хипнозата се характеризира с отчетливо чувство на физическа и умствена релаксация, което често не се възприема от клиента като хипноза.

Хипнозата е много добър метод за лекуване на страхове, фобии, панически атаки, борба със зависимости, алергии, астма, хранителни разстройства, заекване, тикове, полови дисфункции и др.

Извън психотерапията, хипнозата може да бъде използвана за връщане в минал живот (или животи), откъдето бихме могли да вземем ценен за нас опит, който да приложим в настоящата си реалност.

Използването на хипноза в психотерапията е известно като хипнотерапия. Хипнотерапията е средство за увеличавана на контрола върху мисли, емоции, действия, чувства, поведения, навици. Това от своя страна води до повишаване на увереността и самооценката. Истинската цел в повечето случаи е да се усвои ефективно умствената динамика и да се подобри контрола върху собствения живот.

КАКВО МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ С ПОМОЩТА НА ХИПНОЗА?

Чрез метода на хипноза, можете да получите положителни промени в живота си, и успех в следните области:

 • Избавяне от неврози
 • Справяне с безсъние, депресии, зависимости, паник атаки, заекване и др.
 • Освобождаване от вредни привички, фобии и други негативни склонности
 • По-добра самооценка
 • Придобиване на умения за справяне с трудни ситуации
 • Повишена мотивация и решителност
 • Избавяне от физическо и умствено напрежение
 • Подобряване на паметта
 • Добро ниво на концентрация и внимание
 • Укрепване на междуличностните отношения
 • и др.

Разбира се хипнозата и хипнотерапията не са панацея нито магия. Най-важни са мотивацията и желанието за работа върху себе си, без които няма как да бъде постигнат успех. Истинската магия е отговорността и настойчивостта за постигането на целите.