Индивидуални консултации с психолог

Консултации с психолог

КОНСУЛТАЦИИ С ПСИХОЛОГ – ПОМАГАТ ЛИ?

Все още преобладава нагласата, че консултации с психолог са необходими единствено, когато е налице дълбок и сериозен проблем като депресия,  паник атаки, зависимости и др.

Много от нас дори вярват, че да разкриваш и изразяваш чувствата, емоциите и преживяванията си е равносилно на това да бъдеш слаб човек. Наистина ли е така, обаче и кога действително се нуждаем от психолог?

„Психологът е ум и сърце. Той никога не съди. Той вниква, обича и разбира… Психологът никога не забравя, че всяко човешко същество страда – такава е неговата участ.”

– /Пиер Дако/

КОГА СЕ НУЖДАЕМ ОТ ПСИХОЛОГ?

Познавате ли хора, които са преживели или в момента преживяват трудности и проблеми? Принудени са сами да се справят с тежки емоции и често объркани и изгубени в мисли размишления, копнеят да променят живота си? А хора, които се стремят да се почувстват стабилни, удовлетворениеи спокойни, в мир със своята вътрешна и външна действителност?

Сигурно сте забелязали, че това са обикновено хора – интелигентни и развити, с достатъчно потенциал, за да осъзнават проблемите си, но често, за съжаление недостатъчно реализирани в социален план. Опитват да се борят сами, а в стремежа си да бъдат силни, трудно търсят помощ и подкрепа отвън.

Или пък са разочаровани от многобройните книги, практики, методи, които вече са изпробвали, но продължават да живеят с надеждата за едно по-добро бъдеще. Опитват отново и отново, влагайки време и средства в поредната книга, в следващия семинар…

Сигурна съм че имате в живота си поне един такъв човек.

РЕШЕНИЕТО ДА ПОТЪРСИМ ПОМОЩ

Да предположим че един такъв интелигентен и търсещ разрешение на проблемите си човек, най-накрая реши да се обърне към специалист.

Може би наскоро е открил, че начинът по който се чувства включва някои от симптомите на депресия… Или пък има проблеми свързани със стрес на работното място. А може да преживява трудности във връзката си…

Възможно е и просто да има нужда от споделяне и подкрепа по отношение на трудности и проблеми, които го вълнуват и вече е решил, че няколко консултации с психолог ще му бъдат от полза.

Прави проучване, открива номера на добър психолог и ето че е дошъл моментът за съдбоносното първо позвъняване.

Вече държи в ръце телефона, а пръстът  някак упорито отказва да набере номера. “ Ще го направя утре!“, “ А може би изобщо нямам нужда от консултации с психолог, я колко хора има с по-големи от моите проблеми!“

И оставя телефона… 

Моментът на уговаряне на първата среща е отложен, с упованието че може би не му е дошло времето. Може би по-късно ще е по-лесно да осъществите този първи контакт?!…

Колкото повече, обаче бъде отлаган моментът, толкова по-невъзможно става да се осъществи този контакт. 

ЗАЩО Е ТОЛКОВА ТРУДНО?

Когато ви е тежко и ви боли е важно да помислите първо как да облекчите болката, а не как да изглеждате силни или да отговаряте на нечии очаквания.

Противно на общоприетото мнение, не е необходим да сте стигнали момента, в който вече страдате от депресия, стрес, паник атаки или преживявате тежки емоционални, болезнени и травматични състояния. Напълно в реда на нещата е да уговорите консултации с  психолог и при не толкова сериозни проблеми.

Тогава къде е проблемът, може би ще попитате. Защо е толкова трудно да потърсим подкрепа?

Страхът е коренът! А този страх дори може да е съвкупност от различни други страхове, всеки един от тях някак неприятни и потискащо вцепеняващи.

Такива страхове могат да бъдат:

 • страхът да се разкриеш пред друг човек
 • страх от отхвърляне, осъждане, насмешка
 • страх от емоционална болка
 • страх да не бъдеш излъган и разочарован
 • страх от среща със себе си – “ ами ако съм луд?“
 • страх от среща с реалността
 • страх, че терапията може да не е подходяща точно за мен
 • страх че ще е необходимо много работа и усилие

Излиза, че и тази на пръв поглед лесна стъпка, да потърсим подкрепа от психолог е излишно натоварена със страхове.

ЗАЩО ТРЯБВА ДА ГОВОРИМ ЗА СВОИТЕ ЧУВСТВА (ВЪПРЕКИ СТРАХОВЕТЕ)?

Неразбраните и потиснати емоции, неизказаните нужди, рано или късно ще доведат до трудности и проблеми отвън и вероятно ще станат причина за пораждане и задълбочаване на психологически, а понякога и на физически страдания.

Депресия, паник атаки, стрес, зависимости, страхове, проблеми в отношенията и др. са вече толкова често срещани, че почти няма човек, който да не се е сблъсквал с последствията на поне един от тези преблеми.

Според  Джо Витале: „Потискането на емоции е като складиране на бомби. Заровите ли една емоция, включвате часовниковия й механизъм“.

Нарастващото безпокойство и неудовлетвореност, неувереността в себе си, непознаването на себе си, често изкривяват възприятията и отношението ни към света, другите и себе си. Истината е, че само с разбирането на целия комплекс от  сфери на съществуване, проблемите могат да бъдат надеждно идентифицирани и отработени. 

КАКВО ЩЕ ПОСТИГНЕТЕ И КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ КОНСУЛТАЦИИТЕ С ПСИХОЛОГ

 • Ще усвоите безопасни и ефективни стратегии за справяне с психологически състояния – емоционален срив, зависимости, паник атаки, безсъние, депресивни състояния и т.н.
 • Ще откриете нови начини за самостоятелно решаване на проблеми и справяне с кризите в съвременния живот – неподходящи връзки, преодоляване на раздяла, загуба на близък, развод и др.
 • Ще придобиете способността да познавате и управлявате чувствата си и да ги изразявате в адекватна форма.
 • Ще се научите как да владеете емоции като тъга, страх, раздразнителност, гняв, меланхолия, болезнена ревност, желание за маниакален контрол, чувство за вина и т.н.
 • Ще можете да оставите травматичните си преживявания в миналото и да се освободите от тях.

КАК ПРОТИЧА ЕДНА СЕСИЯ?

Сесията протича под формата на конфиденциален разговор и е в рамките на един час.

В първата консултация ще изясним ситуацията и трудностите пред които си изправен. Ще изработим ясен план и стратегия за справяне.

Честотата и продължителността на срещите са строго индивидуални. Понякога проблемите са трупани с години и е необходимо повече време за отработването им – в тази връзка, необходимо е да си дадете нужното търпение.  

Важно е да осъзнавате, че промяната не се случва изведнъж и вероятно ще е необходима повече от една сесия, за да получите не само нужната яснота, но и да постигнете трайните и конкретни резултати към които се стремите.

КАКВО ЩЕ ПОЛУЧИТЕ ОТ КОНТАКТА СИ С МЕН?

 • На първо място ще осъществим връзка – отношения, основаващи се на доверие, подкрепа и разбиране. Отношения, които за вас ще бъдат крепост – основата, на която здраво да стъпите.
 • Ще поговорим за това, за което обикновено мълчите.
 • Ще си позволите да опознаете и почувствате онова, от което обикновено се боите.
 • Ще видите всичко, което не сте виждали досега.
 • Ще навлезете в непознати дълбини на съзнанието (и подсъзнанието).
 • Ще постигнете осъзнатост.

В хода на работата ни, ще ви подкрепям и съдействам да опознаете себе си в съответствие с индивидуалните  ви  потребности, цели и ценности, така че да реализирате потенциала си и да постигнете желаните промени.

Това, което няма да получите от мен са готови рецепти и съвети. Ще ви задавам насочващи въпроси и ще ви покажа начини, техники и методи за самостоятелно справяне.

Ще изисквам от вас да свършите твоята част от работата, която се изразява в домашни задания и/или конкретни практически задачи, които ще ви поставям и ще е необходимо да изпълните самостоятелно.

Всички ние имаме необходимите ресурси и потенциал за справяне, вие също… И ако в момента не виждате своите отговори и решения, това не означава, че не съществуват. Те са там, вътре във вас и една дълбока част от вашата същност знае това.

Ще се осмелите ли да поемете по пътя на своята лична трансформация?

Тук съм, за да се погрижа за вашата болка! Ще ви помогна да си помогнете!

Можете да заявите своята индивидуална консултация с психолог още сега на +359 878 172 043 или от тук: