ЗАЩО ДА МИ СЕ ДОВЕРИТЕ?

психолог

Не може да не сте забелязали, че е често разпространено вярването и очакванията, че да си психолог, означава да си безгрешен. И може би дори да си психолог означава, че никога не си имал и понастоящем нямаш никакви трудности, защото си експерт в своята област и Супергерой в живота на другите и своя собствен живот.

Дали е така? … Едва ли.

Какво всъщност е да бъдеш психолог?

КАКВО Е ДА БЪДЕШ ПСИХОЛОГ

Един мъдър човек е казал, че: ”там където клиентът има рани, психологът има белези.

Ако внимателно изучите биографията на известни психолози – Фройд, Адлер, Маслоу, Юнг и много други, можете да забележите следната тенденция – всички тези личности са имали травматични преживявания. В юнгианството дори съществува тъй нареченият архитип на “ранения лечител”.

РАНЕНИЯТ ЛЕЧИТЕЛ

Много ми се иска да кажа, че на база на всички знания и усъвършенстване на вътрешни ресурси,  моят личен път (не само като психолог, но и чисто човешки) е бил безпроблемен и гладък. Че съм знаела какви са мисията и призванието ми от съвсем рано. Че съм следвала уверено целта си… Истината, обаче е друга.

Животът ми поемаше в неочаквани посоки твърде често. Сварваше ме неподготвена и объркана. Движеше се по трудни и трънливи пътища. Понякога ме запращаше на дъното на дълбоки кризи, белязани с липса на увереност и тежки емоционални състояния, в които се страхувах че губя себе си.

БЕЗ БОЛКА НЯМА ПОРАСТВАНЕ

Възможно е сега да ви разочаровам, особено ако сте имали очаквания да научите малко по-подробно каква е моята лична история. И не защото имам нещо за криене от вас, избирам да не разказвам в детайли живота си. По-скоро не съм от хората, на които им харесва да носят болката си като медали (да, има и такива хора). Избирам и да ви спестя „удоволствието“ от  превеждането през пътя на тази моя  болка. И без това всеки от нас си има достатъчно количество собствена.

Единственото, което ми се иска сега е да развенчая митовете. Да развенчая мита, свързан с вярата, че да бъдеш психолог е едва ли не да бъдеш свръхестествено създание. Да си надарен с някакъв особен вид способности, чрез които можеш да правиш чудеса…

Разбира се, че все още правя грешки. Разбира се, че все още имам своите добри и трудни моменти. Разбира се, че развитието ми продължава и ми се иска все повече хора, които имат нереалистични представи и очаквания да ги преразгледат и осъзнаят, че психологът никога не е бил и няма да бъде магьосник. Макар, че понякога прилича на такъв… 😉

И заедно с професионалния си опит и квалификация, именно защото е разбрал  и излекувал собствените си рани, защото познава добре себе си и знае как да лекува болките си, именно заради всичко това, може да помага и на други хора.

Разбира се, не мисля, че някой би могъл да стигне до нивото на осъзнаване, което желае без усилена работа върху себе си. Ако наистина искаш да промениш живота си отвън, трябва първо да погледнеш вътре в себе си и да случиш вътрешната си трансформация. А това става по различен начин при всеки. В различно време. С различно темпо. С различни инструменти, методи и средства.

ЩЕ СЕ ПОГРИЖА ЗА ВАШАТА БОЛКА

Психологията и хипнотерапията ми дадоха възможност да създам моето ново аз, една по-добра моя версия, която продължава да се развива и да гледа тук и сега, и напред, оставяйки белезите в миналото, защото всички ние имаме своята история, но ние не сме тази история. И можем да избираме кои и какви да бъдем, както и с кого и какъв да бъде животът ни, въпреки трудностите.

Всъщност, сигурно вече сте забелязали, че повечето хора, които се обръщат към психолог, обикновено имат или са имали някакви рани. Рядко се срещат случаи при които доволен и щастлив човек се впуска в задълбочен анализ на себе си. Обикновено именно когато човек срещне трудности и проблеми, започва търсенето на причините и съответно решенията.

Моите най-добри инструменти са психологията и хипнотерапията. Вярвам, че добре боравя с тях, защото вече имам доказателства в собствения си живот, както и обратната връзка, която ми дават всички онези от вас, които се осмелиха да поемат пътя на личната си трансформация и ми се довериха.

А вие ще се осмелите ли? Готови ли сте да се погрижите за вътрешния си свят и да излекувате раните си?

ТУК СЪМ, ЗА ДА СЕ ПОГРИЖА ЗА ВАШАТА БОЛКА! ЩЕ ВИ ПОМОГНА ДА СИ ПОМОГНЕТЕ!

Райна Жечева - психолог, хипнотерапевт
+359 878 172 043
Skype:psyconsult.zhecheva