ДЕПРЕСИЯТА – КАК ДА СЕ СПРАВИМ

Според статистически данни, всеки един от двама души може да преживее депресия в определен момент от живота си. Депресията е съвкупност от симптоми, които обикновено продължават най-малко две седмици. 

СИМПТОМИ НА ДЕПРЕСИЯТА

 • Колебания в апетита – прекалено малко ядене, липса на апетит или обратно, прекалено много ядене и преяждане.
 • Смущения в съня – трудно заспиване, ранни събуждания, лек и накъсан сън или твърде голямо желание за сън.
 • Раздразнителност
 • Слаба памет и липса на концентрация
 • Загуба на либидо
 • Социална изолация и отдръпване от другите
 • Загуба на интерес към неща, които преди време са били интересни. Ангажиране в дейности, които не доставят удоволствие.
 • Пренебрегване на грижите за себе си и средата, в която живеете.
 • Ниска активност, слаба мотивация, летаргия
 •  Чувство на безнадеждност за бъдещето и премисляне на безпереспективни неща.
 • Чувство на вина.
 •  Силни и устойчиви негативни вярвания за себе си.
 • Липса на емоции и чувство на скованост.
 • Самоубийствени мисли

ФАКТОРИ

Депресията може да бъде провокирана от различни фактори – биологични, психични и социални, като раждане, загуба на близък човек, болест, развод, използването на алкохол и медикаменти, генетична предразположеност и др. Ако не се лекуват симптомите могат да продължат между 6 месеца и 1 година. Антидепресантите помагат за облекчаване на  някои депресивни симптоми, макар че не всеки човек диагностициран с депресия се нуждае от вземането им.

Тежката депресия е само един от видовете депресивни разстройства. Други форми на депресия са дистимията (хронична, лека форма на депресия) и биполярно афективно разстройство (редуване на депресивни и манийни епизоди).

КАК МОГАТ ДА СЕ СМЕКЧАТ И/ИЛИ ИЗБЕГНАТ ФАКТОРИТЕ, КОИТО ПОДДЪРЖАТ ДЕПРЕСИЯТА?

Има няколко основни  фактори, които поддържат депресията и от справянето с тях до голяма степен зависи преборването й.

Някои от тези фактори са:

1.Размишленията 

Размишленията са съществена част от поддържането на депресията. Негативни мисли, непрекъснато връщане към болезнени случки от миналото, задаване на едни и същи въпроси, които нямат отговор и др. Връщате се към едни и същи мисли, отново и отново. Фокусирате се основно върху съмненията или върху това колко зле се чувствате. Размишляването е завладяващо, защото депресията ви казва, че задължително трябва да намерите причина за това, че не се чувствате добре. Получава се така, че опитвате да решите проблема като тъпчете на едно място и търсите отговор в самия проблем.

Как да се справите?

Има няколко трика, които могат да ви помогнат да спрете потока от размисли:

 • Заемете се с нещо – Включете тялото и ума си в нещо встрани от вас. Ако се ангажирате с някакво занимание, размислите трудно ще ви погълнат. Можете да извършвате какви да е дейности като готвене, чистене, рисуване, танци, хоби, разходки, работа и др. Не се насилвайте да се чувствате добре в началото, просто направете нещо.
 • Оставете мислите да преминат –  Приемете негативните си мисли, като ги оставите да преминат пред вас, като на мислен телевизионен екран. Приемете тяхното съществуване без да се ангажирате с тях, без да се опитвате да разсъждавате и да отговаряте на възникналите въпроси. Оставете ги да се изплъзнат. Пренасочете вниманието си към нещо извън вас, нещо намиращо се във вашата околна среда.
 • Бъдете скептични – разграничете се от мислите си. Мислите ви в момента не сте вие. Те са симптом на депресията ви. Не им вярвайте. Не се оставяйте да ви влияят. Повтаряйте си, че не са истински нито важни за вас.
 • Излизайте – размишленията виреят трудно в среда, в която се намирате с други хора. Направете си график и излизайте в часове, когато знаете, че сте най-податлив на размишления.
2.Бездействие и отлагане 

Чувствате, че не можете да се изправите дори срещу елементарни ежедневни задачи. Избягвате действия, поради страх, че са сложни и няма да се справите с тях. Липсва ви енергия и удоволствие при участване в дейности, които преди това са ви доставяли удоволствие. При по-тежки случаи може дори да сте неспособни да стането от леглото.

Как да се справите?

 • Погрижете се за себе си – Една от запазените марки на депресията е пренебрегването на себе си и жизнената среда, в която живеем. Включете къпането, прането и чистенето като част от вашия списък за дейности през седмицата. Наспете се.
 • Устойчиво се заемете с ежедневните си задължения – Направете си график от дейности, които да изпълнявате всеки ден. Не претоварвайте списъка с дейности иначе ще се почувствате претрупани със задължения и ще се върнете към бездействието. Възможно е и да обвинявате себе си за неспособността да се справите. Бъдете толерантни към себе си. Ако няколко дни сте лежали в леглото, излизането от спалнята и сядането на стол е огромен напредък за вас. Започнете бавно, стъпка по стъпка. Може лесно да се почувствате смазани от работа, когато нямате настроение. А да се преборите, разбийте главното решение на серии от по-малки и по-лесно управляеми задачи.
3.Негативни мисли и чувство за безнадеждност 

Те могат да се отнасят за себе си, за света и за другите хора. Мислите, че светът е несигурно и неприятно място за живеене, а вие сте напълно безпомощни и неспособни да се справите, са често срещани при депресията. Вярвате, че никога няма да се почувствате по-добре и ситуацията никога няма да се промени.

Какво да направите?

Приемете чувствата за безпомощност и безнадеждност като симптом на депресията, а не като факт. Споделете с близки и приятели как се чувствате или посетете терапевт или група за самопомощ. Запомнете, че депресията е временно състояние и има много начини да бъде преборена.

4.Срам, вина и социална отчужденост 

Чувствате се засрамени и виновни за състоянието си и надценявате дискомфората, който създавате в околните. Избягвате контакти и срещи с други хора.

Как да постъпите?

Когато правите това, което си мислите, че трябва да правите, докато сте в депресия е голяма вероятността за влошаването на симптомите й. Депресията затъпява способността да придобиете наслада от дейности, от които преди това сте били удовлетворени. Депресивното състояние, ви диктува точно определен модел на поведение. Не му се поддавайте. Направете точно обратното, на това което ви диктува депресията. Например ако дори ставането от леглото ви се вижда като колосално усилие, направете го. Станете, облечете се, свършете нещо. Да правите нещо е много по-добре, отколкото да не направите нищо. Не се насилвайте да се чувствате добре в началото. И това ще се случи с малко повече търпение. Срещайте се с хора, поддържайте контактите си. Те могат да са източник на помощ и подкрепа за вас и за справяне с проблемите ви.

Ако ви се струва непосилно да се справите сам, не се колебайте да потърсите помощ от професионалист. Съществуват няколко типа психотерапия, които са се доказали своята ефективност при депресия. Такива са когнитивно-поведенческата терапия и междуличностната терапия. Изследвания сочат, че с тях успешно може да се лекува лека до средна депресия.  За тежката депресия се приема, че най ефективна е комбинацията на медикамент с психотерапия.

Ако тази статия Ви харесва, споделете я, за да достигне до повече хора и да бъде полезна и на тях.

Защо да ми се доверите и как още мога да бъда полезна?

>>>Разберете повече Тук >>>

Тук съм, за да се погрижа за Вашата болка!

Ще Ви помогна, да си помогнете.


Райна Жечева - психолог, хипнотерапевт

+359 878 172 043
Skype:psyconsult.zhecheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

CAPTCHA ImageChange Image